Kako je sve počelo …

BLAŽENKA URBANKE, suosnivačica SENTORA-a

Tako sam ja prije nekoliko godina otišla u penziju. I krenule su aktivnosti: unuci, keramika, književnost, uzgoj cvijeće, voća, povrća, putovanja, povremeni posjeti uredu HSM-a, selidba u Novi Vinodolski. l — sasvim sam se dobro zabavljala.

I – onda je jedan je susret u pauzi Liderove konferencije o tranziciji vlasništva, krajem 2019; dakle, baš uoči dolaska COVID-a, ovu moju pastoralnu idilu naglo promijenio. Mirela Alpeza, profesorica na Ekonomskom fakultetu i voditeljica Centra za razvoj poduzetništva pozvala me da volonterski pomažem poduzetnicima u tranziciji vlasništva. 

“Ti si to prošla, znaš kako je bilo. Prekrasno i jednostavno ak se hvalimo, a naporno i trnovito, ak smo iskreni. Zašto da svojim iskustvom ne olakšam drugima,” pomislila sam!” I — rekla sam “da”!

Naime, sami smo dotada prošli tranziciju managementa sa supruga i mene na sinove, tada nas je još čekala i tranzicija vlasništva.

Blaženka Urbanke

A kakav je to bio proces? Mnogi od vas su sigurno bili na vađenju zuba? E, tako je i ovo bio jednostavan i bezbolan proces. Pa dodajte tome još bračne odnose, bratske odnose, odnose roditelja i djece !!!

Dakle, znala smo kako je taj proces zahtjevan, a obavivši najveći dio tog procesa, osjećala sam potrebu da drugima pomognem i da im taj proces olakšam…  tako da sam olako pristala… i tako je krenulo… 

I vrlo brzo nas se oko Cepora okupilo dovoljno zrelih poduzetnika spremnih volonterski mentorirati druge poduzetnike da shvatimo da smo pokrenuli jedan ozbiljan projekt koji može imati veliku vrijednost za cijeli naš poslovni svijet, a i nama koji mentoriramo donijeti veliko zadovoljstvo!

U samom startu imali smo veliku sreću, jer je nizozemska organizacija Soundboard nesebično podijelila s nama svoje 30 godišnje iskustvo u radu s mentoriranjem poduzetnika!

I vrlo brzo je nakon početnih mentorskih sessiona baš na preporuku Sounboardovaca, CEPOR zajedno s nas nekoliko poduzetnika pokrenuo novu udrugu specijaliziranu samo za volonterski rad sa poduzetnicima!!!!

Moja je  pastoralna idila došla svojem kraju i mora koegzistirati zajedno s jednim ozbiljnim poduzetničkim projektom. Baš kao prije tridesetak godina kada smo suprug i ja pokrenuli HSM. No, ipak, za razliku od tih prvih poduzetničkih godina danas ipak znam reći i “ne”!

Od kada sam aktivna u Sentoru, znanci me često pitaju ima li smisla da nam se javljaju i poduzetnici koji nisu potpuni početnici. Apsolutno. Pa u svakom se poslu dešava stvaralačka kriza, osjećaj da smo zarobljeni svakodnevnim aktivnostima, da smo došli do zida…I tada je važno da imamo nekog s kim možemo podijeliti neke svoje ideje, možda i frustracije, ali tako da budemo sigurni da nas neće dočekati sa prigovorom ili, ne daj Bože, čak i sa osuđivanjem. 

Ja sam imala tu sreću što sam imala partnera (koji je ujedno bio i moj suprug što je donekle otežavalo našu obiteljsku situaciju, ali o tome drugi put). Svaku dilemu imala sam s kim prodiskutirati, nije da smo se baš uvijek slagali, naprotiv. Suprug je često u tim našim razgovorima bio đavolji odvjetnik postavljajući dodatna pitanja i ukazujući mi tako na najgore moguće ishode naših odluka tako da sam često imala osjećaj da me koči, no, zapravo mi je bio jako dobar sparing partner. Mnogi poduzetnici, pogotovo oni koji nisu iz poduzetničke obitelji, nemaju takvu sreću da imaju u blizini nekog kompetentnog s kojim bi mogli podijeliti svoje razmišljanja, ideje, planove… 

Oni njima naklonjeni ih često bespogovorno, ali i poslovno neargumentirano potiču na akciju (u koju se sami nikad ne bi upustili), a oni drugi ih, možda i opet bez poslovnih argumenata, zaustavljaju i sputavaju. Nepristrani, ali i poslovno kompetentan sparing partner poput naših mentora u Sentoru u ovom slučaju može biti dragocjen. Naši Sentori su poduzetnici s velikim poduzetničkim ili managerskim iskustvom. Među velikim brojem aktivnih sentora sigurno možemo naći nekog koji odgovara baš vašim potrebama bez obzira jeste li potpuni početnik, već duže vrijeme aktivni poduzetnik koji treba kvalitetnog sparing partnera da prodiskutira svoje ideje ili ste (pre)zreli poduzetnik koji razmišlja o povlačenju iz uprave pa čak i vlasničke strukture svoje firme.

Danas smo oko Sentora okupili 35+ sentora  i co-mentora, poduzetnika i managera.  Našu vrijednost prepoznalo je i zatražilo pomoć naših sentora više od 50 poduzetnika iz raznih djelova Hrvatske. Imamo do sada što započetih što obavljenih 40+ mentorskih programa.

Pokrenuli smo promjenu weba, aktivni smo na socijalnim mrežama, započeli implementaciju CRM-a! Organizirali nekoliko prezentacija, susreta, održali konferenciju, edukaciju za mentore, učlanili se u Early Warning Europe…

Ono što nas osnivače, kao i sve mentore koji su nam se do sada pridružili povezuje je uvjerenje da jedino uz jake i uspješne poduzetnike, možemo imati i jaku i uspješnu zemlju i svi mi želimo volonterski, svatko na svoj način i u sklopu svojih mogućnosti, znanja i sposobnosti pomoći razvoju naše zemlje.